منشا بیماری کرونا ویروس جدید

در ابتدا، احتمال انتقال بیماری از انسان به انسان در هالهای از ابهام قرار داشت، اما موضوع اکنون تایید شده است. اما ویروس کرونا از کجا نشات پیدا کرده و این مرتبه سر و کلهاش از کجا پیدا شده است؟ دو مظنون اصلی، سوپها و خوراکیهای تهیه شده از مارها و خفاشها هستند که با وجود چندشآور به نظر رسیدن از دید ما، جزو خوشمزهترین غذاهای چینیها محسوب میشوند! البته هنوز به صورت دقیق در این رابطه ریشهیابی نشده است، اما مارهای کریت و کبرای چینی دو گزینه احتمالی به شمار میروند.
در خانواده ویروسهای Coronaviruses، خطرناکترین موارد به بیماری سارس و مرس منجر میشوند. نکته اینجاست که آنها در زمره ویروسهای zoonotic قرار میگیرند. این موضوع نشان میدهد اولین افرادی که به بیماریهای نام برده مبتلا شدهاند، آن را از حیوانات دریافت کردهاند. وقتی ویروس در بدن یک حیوان ورود پیدا میکند، یک سری جهش ژنتیکی انجام داده و در ادامه قادر به بیمار کردن انسان میشود. نسلهای جدید به اندازهای جهش پیدا کردهاند که از انسان به انسان نیز منتقل میشوند.
اما گزارش دیگر، انگشت اتهام را به سوی خفاشها بردهاند. طبق مطالعات قبلی در زمان کشته شدن تعداد زیادی فرد به خاطر ابتلا به ویروسهایی از خانواده Coronaviruses، منشا اصلی SARS-CoV و MERS-CoV خفاشها بودند. این مرتبه نیز نقش آنها بسیار پررنگ اعلام میشود. سوپ خفاش که از آن به عنوان یکی از چندشآورترین غذاهای دنیا یاد میکنند، در حال حاضر محتملترین دلیل شیوع ویروس کرونا جدید است.
اولین افراد مبتلا، مشتریان و کارکنان یک بازار ماهی فروشی در شهر ووهان بودند، بازاری که خیلی زود بعد از این اپیدمی تعطیل شد. در بازار یاد شده، گوشت زنده موجودات مختلفی اعم از مرغ، گوسفند، خوک، شتر، الاغ، روباه، گورکن، جوجه تیغی، موش بامبو و انواع خزندگان به فروش میرسند. پیش از این، هیچ مطالعهای درباره آلوده شدن حیوانات آبزی به ویروس کرونا اعلام نشده بود، به همین دلیل نگاهها به سمت سایر انواع موجودات به فروش رسیده در بازار ماهی فروشان ووهان رفت.
ارزیابی توالی کدکننده پروتئین اسپایک که تاج ویروس را شکل میدهد مشخص کرد نوع جدید ویروس کرونا که با نام 2019-nCoV شناخته میشود، شبیه به ویروسهای مرس و سارس از خفاشها آمده و پیش از آلوده کردن انسانها، در بدن این حیوان با جهش مواجه شده است. البته مدتی بعد، بررسی ریزبینانه توالی ژنتیکی DNA ویروس مجددا محققان را به ریشه گرفتن ویروس جدید کرونا از مارها رساند.
خفاش، موجودی مرموز با ویروسهای مرگبار
سوپ خفاش و در کل این پرنده پستاندار، عامل اصلی بیماری اهالی مردم ووهان محسوب میشود؛ در حیات وحش، خفاشها توسط مارها شکار میشوند. در نتیجه تغذیه مارها از این پستانداران پرنده سبب انتقال ویروس به آنها شده است. به عبارتی ریشه اصلی ویروس کرونا جدید هنوز خفاشها تلقی میشوند. با در نظر گرفتن این موضوع، سوال اصلی که برای محققان پدید آمده، چگونگی توانایی ویروس برای سازگار کردن خود با میزبانهای خون سرد و خون گرم است.
خفاشها، ویروسهای متعددی را با خود حمل میکنند. به عنوان نمونه باید به دو کروناویروس، انواع ابولاویروسها و ویروس ماربورگ اشاره کرد. آنها در بدن این پرنده پستاندار مشکلی ایجاد نمیکنند، اما در صورت وارد شدن به بدن یک انسان، او را در حد مرگ بیمار خواهند کرد. با توجه به شباهت 80 درصدی ویروس کرونا جدید با ویروس عامل سارس، همچنان ریشه اصلی به خفاشها برمیگردد، اما ممکن است این ویروس به طور مستقیم، از خفاش به انسان منتقل نشده باشد!
خفاشها موجودات بسیار عجیبی هستند. آنها مسافتهایی طولانی، اغلب بین قارهای، را پرواز کرده و میتوانند یک ویروس را از نقطهای به نقطه دیگر ببرند. آنها به ندرت یکدیگر را بیمار میکنند، اما قادرند ویروسهای مرگباری را در مسافتهای طولانی، به شکلی بسیار گسترده، پخش کنند. توانایی خفاشها برای ترمیم دی ان دی خود سبب شده ناقل ویروسهای متعددی باشند، بدون این که بیمار شوند.
نکتهای که سبب شده خفاشها طی چند قرن اخیر، بیماریهای متعددی نظیر ابولا، ماربورگ، سارس و مرس را به انسانها منتقل کنند، پستاندار بودن آنها است. بد نیست بدانید خفاش، به عنوان تنها پرنده پستاندار در حیات وحش شناخته شده و در دنیای حیوانات دارای قابلیت پرواز، تافتهای کاملا جدا بافته محسوب میشود!

آه پنگولین، دامن انسانها را گرفت!
اما در روز ششم فروردین 1399 انگشت اتهام به سوی پنگولین (مورچهخوار پولکدار) برده شد. این جانور، یکی از موجودات در خطر انقراض به خاطر مصرف فراوان گوشت آن توسط مردم چینی، به شمار میرود.
اکنون فرضیه، انتقال کروناویروس جدید به یکی از حیوانات حیات وحش از طریق خفاشها، احتمالا پنگولینها، است. یکی از این حیوانات ناقل ویروس مرگبار، به صورت غیر قانونی شکار شده و در بازار فروش گوش انواع حیوانات به فروش رسید. ادامه ماجرا، بحرانی است که اکنون گریبان همه ما را گرفته است. این حیوان به احتمال زیاد، پنگولین بوده است.
در مقایسه با سایر حیوانات، نرخ قاچاق پنگولینها بسیار بیشتر است. همین موضوع سبب شده آنها در خطر انقراض قرار بگیرند. پوست فلسدار این جانور در طب سنتی چینی به صورت گسترده مورد استفاده قرار گرفته و گوشت آن نیز به عقیده مردم چین، بسیار لذیذ است!
طی تحقیقات، تعدادی از کروناویروسها در بدن پنگولینها پیدا شدهاند. این موضوع نشان میدهد مورچهخوار پولکدار، میتواند ناقل کروناویروسها باشد. دانشمندان عقیده دارند در بازارهای حیوانات، شرایط به منظور انتقال یک عامل بیماریزا از یک گونه به گونه دیگر، شامل انسان، فراهم است. این گفته نشان میدهد به احتمال زیاد، همان بازار فروش گوشت انواع حیوانات در چین، مرکز شروع بیماری محسوب میشود.
جمع آوری از چندین سایت سلامت
مجله اینترنتی آزمایشگاه آمثبت