ژنتیک پزشکی

ژنتیک پزشکی حوضهای علم ژنتیک است که به بررسی علل ژنتیکی ناهنجاریهای ژنتیکی در انسان میپردازد و با توصیف دقیق وضعیت و علت مولکولی آن سعی در ایجاد راهکارهای جلوگیری از بروز وضعیت، تشخیص قبل از تولد و حتی درمان آن دارد. شروع این علم را میتوان از زمانی دانست که ارچیبلد گرو (25 November 1857 – 28 March 1936) موفق به ارتباط دادن یک نقص آنزیمی با یک بیماری ژنتیکی شد این بیماری همان بیماری آلکاپتونوریا بود. بهسرعت بیماریهای تک ژنی در انسان توسط ژنتیک کلاسیک کشف شدند و لیست آنها روزبهروز کاملتر شدند. بهسرعت مشخص شد که بسیاری از بیماریها در انسان ژنتیکی هستند که برخی از آنها رایجتر و برخی نادرترند. مکانیسم مولکولی بسیاری از بیماریها که الگوی توارث ساده مندلی دارند معلوم شد و علت بسیاری از موارد دیگر هنوز مشخص نشده است. برخی از بیماریهای ژنتیکی الگوی توراثی مشخص داشته و حتی ژن مورد نظر نیز کشف شده ولی هنوز فنوتایپ ایجاد شده قابل توضیح نیست. برای مثال سندروم پیری زودرس هاچینسون – گیلفورت یک وضعیت نادر که بهعلت جهش در ژن لامین A/C ایجاد میشود ولی هنوز علت این فنوتایپ مشخص نمیباشد. امروزه ژنتیک پزشکی یکی از مهمترین شاخههای علم ژنتیک است که با زندگی مردم پیوند نزدیکی دارد. در تمام مراکز درمانی، بیمارستانها و کلینیکهای تخصصی حضور مشاورین ژنتیک الزامی میباشد. همچنین پیشرفت در حوضههای مختلف میتواند منجر به کسب موفقیت در درمان یا بهبود بسیاری از بیماریها گردد. مهندسی ژنتیک و بیوتکنولوژی در تولید داروها تحولی در ژنتیک پزشکی ایجاد نموده است. ساخت هورومون رشد، انسولین و داروهایی نظیر هیدروکسی مورفین و غیره و نیز پیشرفت در ژن درمانی در درمان بیماریهایی نظیر سیستیک فایبروزیس ، کمبود آدنوزین دآمیناز و استفاده از آنتی سنس RNA ها در درمان دیستروفی عضلانی دوشن بسیار امید بخش بوده است.
ژنتیک : علم مطالعه انتقال صفات از یک نسل به نسل دیگر است.
ژنتیک انسانی : علم بررسی صفات از یک نسل به نسل دیگر در انسان را ژنتیک انسانی مینامند.
ژنتیک پزشکی : شاخهای از ژنتیک انسانی که انتقال یک صفت از نسلی به نسل دیگر را در انسان و در ارتباط با سلامت و بیماری مورد بررسی قرار میدهد ژنتیک پزشکی مینامند.
جایگاه شغلی: امور آزمایشگاهی ، تشخیصی ، مشاوره ای ، پژوهشی
مزیت های این رشته: یکی از رشته های پر کاربرد میباشد که نیاز جوامع رو به ترقی به آن روز به روز بیشتر میشود
دروس آزمونی برای کنکور کارشناسی ارشد وزارت بهداشت رشته ژنتیک انسانی:
ژنتیک (پایه و مولکولی- انسانی پزشکی) (ضریب 4) زیست شناسی (سلولی و ملکولی) (۲ضریب ) بیوشیمی (ضریب 2) زبان عمومی (ضریب 2)
عنوان رشته هایی که میتوانند در آزمون کارشناسی ارشد رشته ژنتیک پزشکی شرکت کنند
کارشناسی زیستشناسی (کلیه گرایشها)- بیوتکنولوژی گرایش صنعتی- ویروسشناسی- انگلشناسی پزشکی- ژنتیک- بیوشیمی ایمنیشناسی- میکروبشناسی تغذیه- علوم آزمایشگاهی- مامایی- دکتری حرفهای گروه پزشکی و دکترای حرفهای علوم آزمایشگاهی
دروس آزمونی برای کنکور دکتری وزارت بهداشت:
ژنتیک پزشکی و بالینی (۳)- ژنتیک سرطان (۱)- ژنتیک ایمنی و ژنتیک جمعیت (۱) سیتوژنتیک پزشکی (۱) ژنتیک مولکولی و بیوشیمیائی (۲) مهندسی ژنتیک و بیوتکنولوژی مولکولی (۲)
عنوان رشته هایی که میتوانند در آزمون دوره دکتری رشته ژنتیک پزشکی شرکت کنند:
کارشناسی ارشد یا بالاتر در رشته ژنتیک- بیوشیمی- ایمنیشناسی- زیست شناسی (گرایشهای علوم سلولی و مولکولی، ژنتیک و بیوشیمی)- زیست فناوری پزشکی(بیوتکنولوژی پزشکی)- دکتری عمومی گروه پزشکی و یا متخصصان رشتههای مختلف پزشکی- دکتری علوم آزمایشگاهی