انتقال خون در ايران

در ارتباط با انتقال خون درعصر حاضر در ايران مدارک قابل اعتمادي در دسترس نيست ولي به نظر مي رسد که از سال 1324 اقدام هاي پراکنده اي در بيمارستان هاي مختلف براي انتقال خون صورت گرفت.
در سال 1331 به طور همزمان (يا با چند ماه فاصله)، مرکز خون ارتش توسط مرحوم دکتر محمد علي شمس و مرکز انتقال خون شير و خورشيد سرخ سابق (جمعيت هلال احمر) توسط مرحوم دکتر احمد آژير، تأسيس و شروع به کار کردند، از اين زمان تا سال 1344 کوشش هاي متعدد مختلفي، براي استاندارد کردن و سر و سامان دادن به انتقال خون انجام گرفت که متأسفانه همگي با شکست مواجه شد.
مشکل عمده، نبود تشکيلات منظم براي جلب اهدا کنندگان بود. سرويس هاي دولتي و خصوصي (بجز تا حدودي مرکز خون ارتش)، متکي به خون دهندگان حرفه اي بودند که اغلب از افراد محروم جامعه بوده و در مقابل وجه ناچيزي، با وجود برخوردار نبودن از سلامت کافي، اقدام به خون دادن کردند، يعني در حقيقت خون خود را مي فروختند.
سرانجام به همت دکتر فريدون علا در روز نهم مرداد سال 1353 کوشش هاي چند ساله به ثمر رسيد و سازمان انتقال خون ايران تأسيس و شروع به کار کرد؛
اين روز، هم اکنون به عنوان روز ملي اهداي خون شناخته مي شود.
در روزهايي مانند روز جهاني تقدير از اهدا کنندگان خون و روز ملي اهداي خون، عمل خدا پسندانه اهدا کنندگان خون در ايران و بلکه در سرتاسر دنيا گرامي داشته مي شود.
در اين روزها از کساني تقدير مي شود که با اهداي داوطلبانه وقت و خون شان، زندگي را به بيماران و نيازمندان هديه مي کنند.
همچنين در اين روزها به تبيين ارزش اهداي خون داوطلبانه در جهت ارتقاي کيفيت سلامتي جامعه و نقش کليدي اهدا کنندگان خون در رابطه با تأمين خون سالم پرداخته مي شود.